ETEVa formación deportiva en montana

Val d’Aran nuestro paraíso en plena montaña

La montaña es un paraíso para disfrutarlo en todo su esplendor, pero para ello, debemos respetarla y preservarla. Debemos concienciarnos y tratar nuestro entorno y sobre todo la naturaleza de forma mucho más sostenible, porque es un recurso tan frágil como a su vez el más valioso que tenemos.

Respecta la fauna y la flora. Las montañas son un ecosistema lleno de vida. Es el hogar de muchos animales y, por lo tanto, debemos generar el mínimo impacto posible en nuestras visitas. Obsérvalos de lejos, con respecto y admiración. No prendas acercarte demasiado, pues pueden asustarse, esconderse, y en muchos casos despeñarse. Si en tus salidas vas con perro, intenta llevarlo atado si visualiza animales en libertad, porque lo más normal es que quieran verlos de cerca. Sabemos que las flores de montaña son bonitas, pero no olvides que ese es su hábitat, así que no te las lleves a casa.

Sigue los senderos. Los carteles hitos o marcas son las que nos detallan las rutas por las que debemos transitar. No crees nuevos caminos, y en el caso de que te encuentres en un lugar que no esté bien señalizado, puedes crear tu mismo estas marcas con un simple gesto como amontonar piedras. Pero cuidado con esto, hazlo con consciencia, ya que podemos generar caos y confusión.

Evita los residuos. A día de hoy, aunque tenemos una conciencia medioambiental mucho mayor que años atrás, seguimos encontrándonos con residuos en la montaña. Latas, trozos de plástico, los inverosímiles papeles higiénicos tirados o escondidos… Además de recoger y llevarte contigo todo lo que generes, no está de más recoger lo que te vas encontrando. ¡No cuesta nada! Y por supuesto, con el objetivo de animar el impacto, usa siempre envases reutilizables

Planifica la ruta. Estudia la ruta y lleva todo el material adecuado que crees que vayas a necesitar. Ten siempre en cuenta que en la montaña es tiempo puede cambiar de un momento a otro, así que lleva siempre buena calzado, ropa de abrigo y un impermeable.

Si tu calendario te lo permite, ve a la montaña fuera de temporada alta. La montaña siempre está dispuesta recibirte. Así que si puedes realizar tus salidas en temporadas de menos afluencia, la montaña te lo agradecerá.

¡Respeta, cuida y comparte tu pasión por la montaña!

. . .

Salidas de alta montaña

La muntanya és un paradís per a gaudir-lo en tota la seva esplendor, però per a això, hem de respectar-la i preservar-la. Hem de conscienciar-nos i tractar el nostre entorn i sobretot la naturalesa de forma molt més sostenible, perquè és un recurs tan fràgil com al seu torn el més valuós que tenim.

Respecta la fauna i la flora. Les muntanyes són un ecosistema ple de vida. És la llar de molts animals i, per tant, hem de generar el mínim impacte possible en les nostres visites. Observa’ls des de lluny, amb respecte i admiració. No t’acostis massa, perquè poden espantar-se, amagar-se, i en molts casos despanyar-se. Si en les teves sortides vas amb gos, intenta portar-lo lligat si visualitza animals en llibertat, perquè el més normal és que vulguin veure’ls de prop. Sabem que les flors de muntanya són boniques, però no oblidis que aquest és el seu hàbitat, així que no te les emportis a casa.

Segueix les senders. Els cartells, les fites o marques són les que ens detallen les rutes per les quals hem de transitar. No creïs nous camins, i en el cas que et trobis en un lloc que no estigui ben senyalitzat, pots crear el teu mateix aquestes marques amb un simple gest com amuntegar pedres. Però compte amb això, fes-ho amb consciència, ja que podem generar caos i confusió.

Evita els residus. Avui dia, encara que tenim una consciència mediambiental molt major que anys enrere, continuem trobant-nos amb residus a la muntanya. Llaunes, trossos de plàstic, els inversemblants papers higiènics tirats o amagats… A més de recollir i emportar-te amb tu tot el que generis, no està de més recollir el que et vas trobant. No costa res! I per descomptat, amb l’objectiu d’animar l’impacte, usa sempre envasos reulitzables.

Planifica la ruta. Estudia la ruta i porta tot el material adequat que creus que vagis a necessitar. Tingues sempre en compte que a la muntanya és temps pot canviar d’un moment a un altre, així que porta sempre bon calçat, roba d’abrigar i un impermeable.

Si el teu calendari t’ho permet, ves a la muntanya fora de temporada alta. La muntanya sempre està disposada rebre’t. Així que si pots realitzar les teves sortides en temporades de menys afluència, la muntanya t’ho agrairà.

Respecta, cuida i comparteix la teva passió per la muntanya!

. . .

eteva-montanas-valdaran

Durante el curso de montaña en la Val d’Arann

Era montanha ei un paradís entà gaudir-lo, però entad açò l’auem de respectar e preservar. Auem de conscienciar-mos i tractar eth nostre entorne sus tot era natura de forma molt més sostenible, perquè ei un recors tan fràgil coma preciós.

Respècta era fauna e era flòra. Es montanhes son un ecosistèma plen de vida. Ei eth larèr de fòrça animaus e, donques, mos cau generar eth minim impacte possible enes nòstes visites. Obsèrva-les des de luenh, damb respècte e admiracion. No t’apròpes massa, pr’amor que pòden espantar-se, amagar-se. S’enes tues gessudes vas damb gosset, sage portar-lo estacat perque se visualize animaus en libertat, les volerà veder-les d’apròp. Sabem qu’es flors de montanha son polides, mès non desbrembes qu’aguest ei eth sòn abitat, atau que non te les empòrtes en casa.

Seguís es camins. Es pannèus, es hites o mèrques son ço que mos detalhen es rotes pes que mos cau transitar. Non crees naui camins, e en cas que te tròbes en un lòc que non sigue plan ben senyalitzat, pòs crear tu madeish aguestes mèrques damb un simple gèst. Mès tièr compde damb açò, he-ac damb consciéncia, donques podem a generar caòs e confusion.

Evita es residus. Aué dia, encara qu’auem ua consciéncia mieiambientau fòrça major que ans entà darrèr, contunham de trobar-mos damb residus ena montanha. Llaunes, tròci de plastic, es inversemblants papèrs higiènics tiradi o amagadi… Ath delà d’arrecuélher e portar-te damb tu tot ço que generes, tanteen pòs arrecuélher aquerò que te tròbes pech camin. Non còste arren! E per descompdat, damb er objectiu de minimizer er impacte, utiliza tostemp envasi reulitzables.

Planifica era rota. Estudia era rota e pòrta tot eth materiau adequat que penses que vages a auer de besonh. Ali important qu’hages tostemp en comde qu’ena montanha ei temps pòt cambiar d’un moment a un aute, atau que pòrta tostemp bon cauçat, ròba d’abrigar e un impermeable.

S’eth tòn calendari t’ac permet, vene entara montanha dehòra dera sason nauta. Era montanha tostemp ei disposada arreceber-te. Atau que se pòs realizar es tues gessudes en sasons de mens afluéncia, era montanha t’ac arregrairà.

Respècte, suenha e compartís era tua passion pera montanha!