Alumna eteva

la felicidad subiendo a pistas

Hoy en nuestro blog, entrevistamos a Yanos Gualda, alumna de ETEVA del curso de Educación e Interpretación Ambiental, y también actual alumna de nuestro TD2 de esquí alpino.

Yanos, cuéntanos, ¿cómo llegaste a la Val d’Aran?

Vivo en el Valle desde la temporada 2015/2016. Vine de visita turística y me encantó tanto el lugar que decidí quedarme todo el año. Una vez instalada, trabaje durante varios años seguidos en comercio para después sacarme la titulación del TD1 de esquí y dedicarle el tiempo que necesitaba hasta conseguir un nuevo cambio laboral y profesional.

¿Por qué decidiste realizar el curso de formación de Educación e Interpretación ambiental?
Llevaba un par de años detrás de este curso, conocía a gente que lo había realizado en las primeras promociones y además, Sara Arjó, la coordinadora, me había hablado tan bien de él, que no dudé en hacerlo y aprender cosas nuevas.

Creo que es un curso esencial, no solo por el territorio especial en el que nos encontramos, si no por el conocimiento del medio, la cultura aranesa, y en general por la concienciación medio ambiental tan necesaria hoy en día. Y recomiendo este curso porque nos ayuda y nos da conciencia de manera personal y global del entorno que nos rodea.

¿Qué ha sido lo que más te ha sorprendido del curso?

Es difícil seleccionar solo unas pocas cosas. Lo que más me ha sorprendido del curso en general, es la cantidad de contenidos que se han dado en flora y fauna, sistema geo e hidrográfico, cultura y patrimonio del Valle de Aran (elementos bióticos, abióticos y antrópicos). También el conocimiento de cómo diseñar rutas temáticas con seguridad y elaborar otros programas y actividades. Y por último y no menos importante, saber reconocer, analizar y evaluar la problemática del impacto ambiental junto a profesores experimentados.

¿Cómo crees que te complementa este curso en tu profesión?

Este curso complementa muchos aspectos de mi profesión. En invierno, podré usar toda la información con los alumnos y darles a conocer el entorno en el que están, creando curiosidades de la zona, esperando a que repitan la experiencia de nuevo, volviendo al valle, y también en verano o en otra estación del año. En verano, me da la posibilidad de encontrar trabajo participando en proyectos públicos o privados relacionados con la gestión de la flora y fauna de la zona. Además he tenido la oportunidad de realizar las prácticas del curso en el departamento de Territorio, paisaje y cambio climático del Conselh Generau d’Aran y ha sido un aporte muy positivo y gratificante.

Este año también te formaste con nosotros como TD2. ¿Por qué decidiste seguir avanzando con el segundo nivel de técnico deportivo en esquí alpino?
Actualmente sigo formándome en el TD2 de esquí. Seguir avanzando en mi formación, amplia mis conocimientos, este factor hace que gane más confianza y seguridad en mi profesión, me satisface personalmente lo que hago, me motiva y me da herramientas para desarrollar mis habilidades, impulsándome a tener mayores oportunidades laborales con el consecuente beneficio.

¿Te planteas en culminar tu formación realizando un TD3?

De momento es algo lejano pero no lo descarto, quiero exprimir al máximo el TD2.
Este año también, estoy matriculada en unas asignaturas de Psicología por la UNED y también asisto a clases de Aranes A1. Sin dejar de dar clases por la mañana en la estación, el descanso y la organización deben de ser claves para intentar abarcar todo lo que me he propuesto este año.

¿Qué es lo que más destacas de nuestra escuela y de nuestra formación?

Lo que más destaco de ETEVA, son tres cosas: primero, que los formadores están muy especializados en cada materia que imparten, segundo: el vínculo que une a todo el equipo de profesores que lo forma, y tercero: la calidad y cercanía que transmiten al impartir las clases de todos los cursos formativos tanto en el aula como en el medio.

. . .

Al curs de formació, educació e interpretació ambiental

Avui en el nostre blog, entrevistem a Yanos Gualda, alumna d’ ETEVA del curs d’Educació i Interpretació Ambiental, i també actual alumna del nostre TD2 d’esquí alpí.

Yanos, explica’ns, com vas arribar a la Vall d’Aran?

Visc a la Vall des de la temporada 2015/2016. Vaig venir de visita turística i em va encantar tant el lloc que vaig decidir quedar-me tot l’any. Una vegada instal·lada, vaig treballar durant diversos anys seguits en comerç per a després treure’m la titulació del TD1 d’esquí i dedicar-li el temps que necessitava fins a aconseguir un nou canvi laboral i professional.

Per què vas decidir fer el curs de formació d’Educació i Interpretació ambiental?
Portava un parell d’anys darrere d’aquest curs, coneixia a gent que l’havia fet en les primeres promocions i a més, Sara Arjó, la coordinadora, m’havia parlat tan bé d’ell, que no vaig dubtar a fer-ho i aprendre coses noves.

Crec que és un curs essencial, no sols pel territori especial en el qual ens trobem, sinó pel coneixement del mitjà, la cultura aranesa, i en general per la conscienciació mig ambiental tan necessària avui dia. I recomano aquest curs perquè ens ajuda i ens dona consciència de manera personal i global de l’entorn que ens envolta.

Què ha estat el que més t’ha sorprès del curs?

És difícil seleccionar només unes poques coses. El que més m’ha sorprès del curs en general, és la quantitat de continguts que s’han donat en flora i fauna, sistema geo i hidrogràfic, cultura i patrimoni de la Vall d’Aran (elements biòtics, abiòtics i antròpics). També el coneixement de com dissenyar rutes temàtiques amb seguretat i elaborar altres programes i activitats. I finalment i no menys important, saber reconèixer, analitzar i avaluar la problemàtica de l’impacte ambiental al costat de professors experimentats.

Com creus que et complementa aquest curs en la teva professió?

Aquest curs complementa molts aspectes de la meva professió. A l’hivern, podré usar tota la informació amb els alumnes i donar-los a conèixer l’entorn en el qual estan, creant curiositats de la zona, esperant que repeteixin l’experiència de nou, tornant a la vall, i també a l’estiu o en una altra estació de l’any. A l’estiu, em dona la possibilitat de trobar treball participant en projectes públics o privats relacionats amb la gestió de la flora i fauna de la zona. A més he tingut l’oportunitat de realitzar les pràctiques del curs en el departament de Territori, paisatge i canvi climàtic del Conselh Generau d’Aran i ha estat una aportació molt positiva i gratificant.

Enguany també et vas formar amb nosaltres com TD2. Per què vas decidir continuar avançant amb el segon nivell de tècnic esportiu en esquí alpí?
Actualment, continuo formant-me en el TD2 d’esquí. Continuar avançant en la meva formació, àmplia els meus coneixements, aquest factor fa que guanyi més confiança i seguretat en la meva professió, em satisfà personalment el que faig, em motiva i em dona eines per a desenvolupar les meves habilitats, impulsant-me a tenir majors oportunitats laborals amb el consegüent benefici.

Et planteges a culminar la teva formació fent un TD3?

De moment és una cosa llunyana, però no ho descarto, vull esprémer al màxim el TD2.
Enguany també, estic matriculada en unes assignatures de Psicologia per la UNED i també assisteixo a classes de Aranes A1. Sense deixar de fer classes al matí en l’estació, el descans i l’organització han de ser claus per a intentar abastar tot el que m’he proposat enguany.

Què és el que més destaques de la nostra escola i de la nostra formació?

El que més destaco d’ ETEVA, són tres coses: primer, que els formadors estan molt especialitzats en cada matèria que imparteixen, segon: el vincle que uneix a tot l’equip de professors que el forma, i tercer: la qualitat i proximitat que transmeten en impartir les classes de tots els cursos formatius tant a l’aula com en el mitjà.

. . .

Cors d’educacion e interpretacion ambientau en ETEVA

Aué en nòste blog, entrevistam a Yanos Gualda, escolana d’ ETEVA deth cors d’Educacion e Interpretacion Ambientau, e tanben actuau escolana deth nòste TD2 d’esquí aupin.

Yanos, Explica-mos, coma arribès ena Val d’Aran?

Demori ena val des dera sason 2015/2016. Venguí de visita toristica e m’encantèc tant eth lòc que decidí demorar-me tot er an. Un còp installada, trabalhè pendent diuèrsi ans seguidi en comèrç entà dempús trèr-me era titolacion deth TD1 d’esquí e dedicar-li eth temps qu’auie de besonh enquia arténher un nau cambi laborau e professionau.

Per qué decidires hèr eth cors de formacion d’Educacion e Interpretacion ambientau?
Portaue un parelh d’ans darrèr d’aguest cors, coneishie a gent que l’auie hèt enes prumères promocions e ath delà, Sara Arjó, era coordinadora, m’auie parlat tan plan d’eth, que non dobtè a hè’c e apréner causes naues. Creigui qu’ei un cors essenciau, non sonque peth territòri especiau que mos trobam, mès pera coneishença deth mejan, era cultura aranesa, e en generau pera conscienciacion mieja ambientau qu’ei tan de besonh aué dia. E recomani aguest cors pr’amor que mos ajude e mos da consciéncia de manèra personau e globau der entorn que mos entornege.

Qué a estat çò que mès t’a estonat deth cors?

En generau, ei era quantitat de contenguts que s’an dat en flòra e fauna, sistèma geo e idrografic, cultura e auviatge dera Val d’Aran (elements biòtics, abiòtics e antròpics). Tanben era coneishença de coma dessenhar rotes tematiques damb seguretat e elaborar d’auti programes e activitats. E fin finau e non mens important, saber arreconéisher, analisar e avalorar era problematica der impacte ambientau ath costat de professors experimentadi.

Coma penses que te complète aguest cors ena tua profession?

Aguest cors complète fòrça aspèctes dera mia profession. en iuèrn, poderè utilizar tota era informacion damb es escolans e hèr-les conéisher er entorn que son, en tot crear curiositats dera zòna, en tot demorar que repetisquen era experiéncia de nau, en tot tornar ena val. En estiu, me da era possibilitat de trobar trabalh en tot participar eth projècte public o privat restacadi damb era gestion dera flòra e fauna dera zòna. Ath delà è agut era oportunitat de realizar es practiques deth cors en departament de Territòri, païsatge e cambi climatic deth Conselh Generau d’Aran e a estat ua aportacion fòrça positiva e gratificanta.

Enguan tanben te formès damb nosati coma TD2. Per qué decidires contunhar d’auançar damb eth dusau nivèu de tecnician esportiu en esquí aupin?
Actuauments, contunhi de formar-me en TD2 d’esquí. Contunhar en tot auançar ena mia formacion, ampie es mies coneishences, aguest factor hè que guanhe mès confidança e seguretat ena mia profession, me satisfè personalaments, me motive e me da estruments entà desvolopar es mies abiletats, en tot impulsar-me a auer majors oportunitats laboraus damb eth consecutiu benefici.

Te prepauses hèr un TD3?

Peth moment ei ua causa alunhada, mès non ac escarti, voi esprémer ath maxim eth TD2.
Enguan tanben, sò matriculada en ues matèries de Psicologia pera UNED e tanben assistisqui a classes de Aranes A1.

Qué ei çò que mès destaques dera nòsta escòla e dera nòsta formacion?

Son tres causes: prumèr, qu’es formadors son fòrça especializats en cada matèria que impartissen, dusau: eth ligam qu’a tota era equipa de professors que lo forme, e tresau: era qualitat e proximitat que transmeten en impartir es classes de toti es corsi formatius tant ena aula coma en mejan naturau.